dimarts, 9 de desembre del 2014

Vuitanta milions de bacteris




Vuitanta milions de bacteris per bes.

Joan Vich

Un mite, de morros amb la realitat.

Fa poques setmanes un estudi de l'Organització de Recerca Científica Aplicada d'Holanda, ha fet públic un estudi que posa de manifest que una parella que es fa un petó a la boca durant 10 segons, transfereix a l'altre vuitanta milions de bacteris. Es a  dir cent seixanta milions de bacteris entre tots dos. Sí, si, tot això en un sol bes. El símbol universalment reconegut de la relació de afecte d'amor, el frontispici de la passió, del joc eròtic entre les persones, com a conseqüència de l'estudi agafa una  dimensió científica indubtable, però també inquietant i molt  més material.

Aprofundint en l'estudi els investigadors van preguntar a les parelles objecte del mateix quantes vegades es feien petons "íntims" se suposa que amb l' intervenció del gangli lingual. La sorprenent conclusió va ser que els que ho feien mes de nou vegades al dia es produïa una homologació macrobiòtica de la saliva: es a dir acabava sent quasi idèntica la seva composició  bacteriana. Aquesta igualtat salival venia afavorida per la convivència comuna i per tant la similitud en els hàbits alimentaris de la parella.

De "facto" l'estudi introdueix una nova dimensió menys ideal, però no exenta d'una major profunditat del  símbol de l'amor per antonomàsia, com es el petó. El que des dels inicis de l' Humanitat s'ha  interpretat  com una mostra externa de l'amor en la seva mes alta expressió, també un símbol sexual, eròtic, d'incitació al plaer, del que la literatura, la poesia i mes modernament el cinema, ha mostrat de totes les maneres i dimensions possibles, te ara una carga d'intercanvi que va molt més enllà dels sentiments.

 Avís per amants, la proporció de bacteris està directament relacionada amb la durada del petó, a més temps  més bacteris. Per aquesta regla de tres, les converses entre amants en un futur no massa llunyà poden girar entorn de . . . . . " estimada/at només m'has transferit trenta milions de bacteris es que ja no m'estimes?". . . . No se quan haurà costat aquest estudi, i està per veure  els beneficis que suposarà per l' humanitat.

La força del bes

 La compenetració afectiva d'un petó, va acompanyada ara ho saben, d'un profund intercanvi bacteriològic. Milions de microorganismes que passen d'un costat a l'altre de les boques amb un aval científic indiscutible.  Podíem endevinar tal intensitat només en un sol petó? Per tant la ciència revaloritza fins a extrems insospitats aquest gest d'amor o egoisme segons com es miri, de  passió i desig en definitiva.

Ara be, en una societat com l'actual pressa de tots els temors i pors a les noves pestes del segle XXI, aquest "revolucionari" descobriment pot fer néixer en secors de la societat la prevenció i l'allunyament entre parelles i per tant causa de moltes separacions. Pot degradar aquesta troballa el petó com a mite eròtic? Al fer públics els resultats Han pensat amb els efectes "col·laterals" els que han fet l'estudi portats per un lloable desig de  recerca científica?.

Crec sincerament que a la vista de les possibles conseqüències adverses, per l'estabilitat de la relació de la parella l'estudi en qüestió se'l podien haver estalviat. No era necessari entrar en tants prosaics detalls.

Estic convençut però que aquesta revelació científica no devaluarà ni afectarà negativament  un acte que es quasi tant antic com l' història de l' Humanitat. I que afortunadament les persones es seguiran besant tantes vegades com les ganes o desig empenyi, sense importar-los el nombre de bacteris que es traspassin mútuament. Es més, si en comptes de vuitanta son cent els milions de bacteris  traspassats, millor ja que  voldrà dir que el saludable i necessari acte del bes es produeix amb major freqüència i intensitat, en que ha estat des de sempre una mostra d'afecte, de sentiment, desig i amor d'un vers l'altre, que es en definitiva l'objecte i subjecte d'un sol i apassionat petó.

                                                                              8/12/2014