dimarts, 9 de desembre del 2014

Vuitanta milions de bacteris




Vuitanta milions de bacteris per bes.

Joan Vich

Un mite, de morros amb la realitat.

Fa poques setmanes un estudi de l'Organització de Recerca Científica Aplicada d'Holanda, ha fet públic un estudi que posa de manifest que una parella que es fa un petó a la boca durant 10 segons, transfereix a l'altre vuitanta milions de bacteris. Es a  dir cent seixanta milions de bacteris entre tots dos. Sí, si, tot això en un sol bes. El símbol universalment reconegut de la relació de afecte d'amor, el frontispici de la passió, del joc eròtic entre les persones, com a conseqüència de l'estudi agafa una  dimensió científica indubtable, però també inquietant i molt  més material.

Aprofundint en l'estudi els investigadors van preguntar a les parelles objecte del mateix quantes vegades es feien petons "íntims" se suposa que amb l' intervenció del gangli lingual. La sorprenent conclusió va ser que els que ho feien mes de nou vegades al dia es produïa una homologació macrobiòtica de la saliva: es a dir acabava sent quasi idèntica la seva composició  bacteriana. Aquesta igualtat salival venia afavorida per la convivència comuna i per tant la similitud en els hàbits alimentaris de la parella.

De "facto" l'estudi introdueix una nova dimensió menys ideal, però no exenta d'una major profunditat del  símbol de l'amor per antonomàsia, com es el petó. El que des dels inicis de l' Humanitat s'ha  interpretat  com una mostra externa de l'amor en la seva mes alta expressió, també un símbol sexual, eròtic, d'incitació al plaer, del que la literatura, la poesia i mes modernament el cinema, ha mostrat de totes les maneres i dimensions possibles, te ara una carga d'intercanvi que va molt més enllà dels sentiments.

 Avís per amants, la proporció de bacteris està directament relacionada amb la durada del petó, a més temps  més bacteris. Per aquesta regla de tres, les converses entre amants en un futur no massa llunyà poden girar entorn de . . . . . " estimada/at només m'has transferit trenta milions de bacteris es que ja no m'estimes?". . . . No se quan haurà costat aquest estudi, i està per veure  els beneficis que suposarà per l' humanitat.

La força del bes

 La compenetració afectiva d'un petó, va acompanyada ara ho saben, d'un profund intercanvi bacteriològic. Milions de microorganismes que passen d'un costat a l'altre de les boques amb un aval científic indiscutible.  Podíem endevinar tal intensitat només en un sol petó? Per tant la ciència revaloritza fins a extrems insospitats aquest gest d'amor o egoisme segons com es miri, de  passió i desig en definitiva.

Ara be, en una societat com l'actual pressa de tots els temors i pors a les noves pestes del segle XXI, aquest "revolucionari" descobriment pot fer néixer en secors de la societat la prevenció i l'allunyament entre parelles i per tant causa de moltes separacions. Pot degradar aquesta troballa el petó com a mite eròtic? Al fer públics els resultats Han pensat amb els efectes "col·laterals" els que han fet l'estudi portats per un lloable desig de  recerca científica?.

Crec sincerament que a la vista de les possibles conseqüències adverses, per l'estabilitat de la relació de la parella l'estudi en qüestió se'l podien haver estalviat. No era necessari entrar en tants prosaics detalls.

Estic convençut però que aquesta revelació científica no devaluarà ni afectarà negativament  un acte que es quasi tant antic com l' història de l' Humanitat. I que afortunadament les persones es seguiran besant tantes vegades com les ganes o desig empenyi, sense importar-los el nombre de bacteris que es traspassin mútuament. Es més, si en comptes de vuitanta son cent els milions de bacteris  traspassats, millor ja que  voldrà dir que el saludable i necessari acte del bes es produeix amb major freqüència i intensitat, en que ha estat des de sempre una mostra d'afecte, de sentiment, desig i amor d'un vers l'altre, que es en definitiva l'objecte i subjecte d'un sol i apassionat petó.

                                                                              8/12/2014


dissabte, 29 de novembre del 2014

Festa






 

Festa

Nans, capgrossos, gegants, a la desfilada
dimonis, bestioles, gentada a la balconada
gresca,  musica, ballada fins la matinada.

Disbauxa, marxa multitud abanderada.
La ciutat no dorm disbauxa atribolada,
la nit es  resisteix a donar pas a l'albada.

Blanca, maquillada, vestida i arreglada,
atrafegada, surt a passejar l'enamorada
d'una volada, per la cintura  l'ha agafada.

Teulades negres de memòria enquistada,
llums i ombres, de camins sense tornada
coets,  nit il·luminada la festa es acabada.

                                                        Joan Vich

 

 

 

 

 

El Got mig buit o mig ple(article)





El Got mig Buit o mig Ple

 En situacions de crisi no sols econòmica, sinó també política i institucional tan greu com les que estem immersos, temps d'incertesa, inseguretat, de patiment de tanta gent i fins i tot de por, es molt important l'actitud personal i col·lectiva amb la que hi fem front, perquè estem obligats  a plantar-hi cara amb determinació. Altre cosa seria que ens rendim i ens abandonem al vaivé fatídic de les circumstàncies. Aquesta última  seria una actitud que porta directament a la inacció i a la ruïna  de qualsevol comunitat. La realitat tossuda del dia a dia ens mostra exemples individuals i col·lectius paradigmàtics d'una voluntat lluita que nia en el si la  societat anoiaenca i catalana per a trobar una sortida als temps convulsos que ens ha toca t viure.

 Per tant donem per assentat que a l'adversitat es necessari fer-hi front amb la major de les determinacions possible. Ho diuen tots als manuals del "coaching" i tots els gurus que amb  visió profètica-messiànica cerquen fórmules per ajudar-nos  assolir una major estadi de felicitat.

Es del tot lògic que es territoris com el nostre en el que la crisis colpeja amb major intensitat i que costi més veure un camí fiable de sortida, sigui més difícil construir un discurs i una visió "positiva"  en un mar de maregassa que naveguem. La tendència per raons òbvies es a una certa desmoralització personal i el que es pitjor col·lectiva. Aquesta actitud no ajuda gens ni mica, no ja a sortir de la crisis si més no al  necessari  combat per tal de mobilitzar totes les capacitats, que no hi ha cap mena de dubte hi son per a fer-hi front, i que sentin unes basses mínimament sòlides, condició  indispensable aquesta  per començar a trobar la porta de sortida a una situació tan indesitjable com insostenible.

 Per tot això  es tant important l'actitud, el talant, la determinació  enfront les dificultats. Generar el clima de confiança i fermesa en  les nostres pròpies capacitats es una tasca del conjunt de la societat i molt especialment d'aquells líders socials polítics o econòmics que generen opinió. Els mitjans de comunicació entre d'altres pro òbviament no en exclusiva.

Aquesta reflexió la faig pocs dies després de la inauguració oficial el Centre d'Innovació Anoia a Vilanova del Camí. Al costat opinions molt favorables, s'han deixat sentir veus legítimes totes elles,  que a tothora  posen mes  el focus en els interrogants, incerteses, oportunitat, i/o ombres que un  projecte nou com aquest sens dubte genera, posant fins i tot en dubte si pot aportar alguna cosa a l'activitat econòmica del territori, veus que s'han sentit  fins i tot abans de la seva posada en funcionament.  Es una certa constant fatídica de la malfiança. Enterrar un projecte inclús abans  del seu naixement. Aquesta constatació no  significa en absolut no estar oberts a un debat quan mes ampli millor i a tota aportació crítica. Però  el lector intel·ligent sap a que em refereixo.

Doncs si, en el cas del Centre d'Innovació Anoia s'han sentit aquestes veus. Obvio per raons d'higiene mental aquelles posicions polítiques partidistes, apocalíptiques,  que el que tracten es única i sistemàticament de  desacreditar d'antuvi qualsevol fita assolida pel govern de torn. En aquest cas que ens ocupa el de l'Ajuntament de Vilanova del Camí, encapçalat per Vanesa González.

Vull reivindicar, perquè la meva posició ha estat i segueix estant  òbviament compromesa amb el projecte al que vaig contribuir impulsar al costat de molta altre gent, la viabilitat necessitat i oportunitat del Centre d'Innovació Anoia de Vilanova del Camí. Aquesta important infraestructura al servei de l'emprenedoria, la formació i l' innovació ha mobilitzat, complicitats, capacitats, concurrències i una important inversió pública que de no fer-se no hauria aterrat a l'Anoia. Una Comarca per cert mancada d'inversions de tota mena també del Govern de Catalunya.

Vull manifestar pels qui tinguin algun tipus de dubte o recel, malgrat que els vents econòmics no bufin a favor, que aquest Centre genera i generarà oportunitats pel  territori. De fet ja les ha començat a fer realitat abans inclús de la seva inauguració oficial. El Centre acull ja el laboratori de recerca i innovació de LEITAT un centre de referència a Catalunya i Espanya en que hi treballen unes deu persones. També el projecte educatiu l'ATELIER un projecte innovador, gastronòmic-educatiu liderat per l'Escola Pia d'Igualada adreçat a la formació de joves de la Comarca.

A l'ombra i aixopluc  del Centre ha crescut una positiva i innovadora col·laboració entre els municipis d'Odena, la Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí, en l'àmbit dels polígons industrials, com a resultat d'això s'ha creat l'Associació d'Empreses del Polígons dels Plans que agrupa a totes les unitats productives dels diferents municipis per sobre dels límits dels diferents termes. Amb l'UEA es treballa per impulsar un "Cluster" de l'industria Paperera, Gràfica i del Packaging, tant important com poc visible i reconeguda a l'Anoia.

El Centre d'Innovació Anoia acull l'àrea de promoció econòmica de l'Ajuntament, que realitza seminaris, cursos de formació ocupacional amb caràcter permanent. Compta amb una aula TIC que funciona a ple rendiment, es plataforma de formació en comerç exterior de la Cambra de Comerç de l'Anoia, acull la recent creada Oficina d'Inversions Industrials de la Conca d'Odena., s'han portat a terme actes corporatius, reunions de treball i formació d'empreses de la Comarca.

Seria il·lusori pensar que tot està fet, els seus responsables son perfectament conscients que queda molt per fer, però l'existència mateixa del Centre planteja molts reptes i desafiaments als que estic convençut que  els secors al que està adreçat i els   Ajuntaments que hi col.laboren i l'Ajuntament de Vilanova del Camí, sabran fer-hi front amb èxit, Que ningú li càpiga el menor dubte el Centre d'Innovació Anoia, es un equipament necessari, modern  avançat, amatent  a les necessitats actuals i futures les  indústries  i els sectors econòmics del territori, que aporta noves oportunitats pels treballadors i emprenedors al facilitar-li's un espai de trobada per l' intercanvi de talent i coneixement base indispensable per l' innovació. Un Centre que ha de contribuir modestament per descomptat a remoure i impulsar l'economia d'un territori que ha d'acollir perquè ho necessita com aigua de maig, totes aquelles  iniciatives que despertin i albirin  noves oportunitats. El Centre està cridat a ser un referent no sols per l'Anoia sinó també a Catalunya.

                                                                                                                           Joan Vich

                                               
                                                                                 
                                                   

dissabte, 22 de novembre del 2014

Un Traç per la Vida (in memoriam del Toni Raja)




Un Traç per la Vida

 

La  línia prima que traça el plomí, recta, corba, escairada, de mil  formes capricioses fruit d'una creativitat incansable ha aturat el seu curs. Aquest traç  prim com un fil, de  la destre mà de l'Antoni Raja Enric tenia l'enginy i la capacitat i voluntat suficients per seguir i seguir estenent-se  sobre la immaculada cartolina blanca. Però el braç que la guiava ha perdut definitivament la  força, després de mesos d'una tenaç lluita desigual amb la fosca vella  de la dalla corba. Definitivament la ploma ha caigut inert sobre el paper.

La pertinaç opció per la vida amb la  que ha lluitat aferrissadament  fins el darrer alè, ha estat un gest alliçonador i exemplar,  el seu darrer  dibuix que un creatiu com ell  ens ha fet en el moment pòstum ,  per a tots nosaltres i especialment per la Mª Dolors, amb la que ha trobat tot el suport i els seus fills, Gemma, Toni i Núria. Una actitud vital davant la vida que ell tantes vegades havia representat amb traç segur, en les seves diverses formes.

El gènere del còmic, no sempre convenientment valorat i en el cas del Toni Raja especialment  per la seva extremada humilitat i senzillesa personals,  permet excedir  les  singularitats dels personatges i fets, que l'ull de l'artista destaca amb profusió. Ell que era un especialista de la caricatura, ho feia sempre  amb un gran respecte per a la persona. Aquesta també era una traça essencial del seu  caràcter considerat  amb els demés.

 En tantes històries realitzades, de la segona guerra mundial les anomenades "Hazañas Bèlicas"  que havia imaginat  professionalment , amb el seu treball gràfic per a marques comercials, així com en les il·lustracions de les moltes  publicacions de la història i patrimoni locals i comarcals  amb les que havia col·laborat en  tantes ocasions, era extraordinàriament meticulós i perfeccionista, es documentava minuciosament  per tal de representar els personatges de l'època fins el mes mínim detall. Un dels seus última treballs sobre la Batalla del Bruc, il·lustren fefaentment aquesta capacitat representativa.

El  plomí  era com la vareta d'un mag amb la  qual en volia mostrar per art d'encanteri la seva visió del moment històric. Sempre amb una visió positiva del passat malgrat reflexes en ocasions situacions dramàtiques, amb la secreta intenció de traslladar aquests sensació al present de les nostres vides.

 Estimava la seva ciutat Igualada la qual havia representat en  cartells i dibuixos a la ploma.  Als anys 1990 i 2000 va obtenir el primer premi del concurs de cartell de la Festa Major organitzat per l'Ajuntament d'Igualada Aquesta ciutat eixuta, estaria be que trobés el moment i la manera de reconèixer la seva valia.

Ens ha deixat una bona persona reconeguda i estimada pels qui ens vàrem poder acostar a la seva personalitat de profundes  conviccions progressistes, que defensava amb passió des del respecte als qui pensaven diferent, traça distingida del seu caràcter afable i tranquil.

l'Antoni Raja ha iniciat  amb un somriure socarro plomí en ma, una línia recta amb traçada ferma que porta directament a l'infinit.  

 

                                                                            Joan Vich Adzet

dilluns, 17 de novembre del 2014

No he aprés a estimar





.

 

                                            Cap on el cor s'encamina el peu camina
                                  (frases fetes i refranys del català)
                                                          

No he aprés a estimar
Esmunyit el temps,
que l'estimava.
cerco a palpentes 
el cos nu a la foscor.
Fugit a les primeres
 llums de l'albada,
sense abric, ni cos
 que l'acalori, sento
un buit gèlid de present,
       sense demà.

No he après estimar
       i ja es tard
 amansiré els somnis;
 record de unes brases,
cendres a la memòria,
restes inerts del record.

.

                              Joan Vich                                  

diumenge, 26 d’octubre del 2014

L' Amor no te preu





l'amor no te preu
Embolcall dels teus braços,  abracen
com l'heure que creix , estreny,
emparra sense límits  el meu cos.
El remor del fullam de la  tardor
alleuja  l'obsessiu desig efímer
dins   inhòspita cambra de l'oblit.

Has  posat preu a l'amor, l'amor
no es bescanvia. El meu tampoc.
Has mostrat el teu vertader rostre
amb el  que vaig et conèixer
el que he conviscut entregat
el que t'ha  estima't sense reserves.

Brunyint els cossos  sobre l'arena
vaig donar-ho tot, demanar-t'ho tot.
he begut de tu fins l'ultima gota,
has marxat sense apurar el got.

No tornaran les tardes dels cossos
abandonats en una lluita desigual,
vencies sempre  l'esser inconsistent,
que empenyia el desig fins l'abisme
del plaer de la derrota. Obnubilat
davant  la teva  cruesa, he implorat
als meus ancestres amb un crit
de redempció per  pecats no comesos.

De les espurnes d'aquell foc sorgiran
noves brases  que encendran,
                                              foc novell.

                                 Joan Vich

                                   

 

Res pública




 

Res Pública

Cabdellant el fil del la vida expliques
exposada a totes les mirades
assistent a coliseus, carrers i places

Musa de  joglars,  poetes has inspirat
herois, tirans, guerra i pau excel·lit
esgarip desesperat enmig de l'infinit,

boca  alè del verb,  ulls la volada
del  vers, braços embolcall de la  rima.
Cenyit el vestit de paraula precisa.

Furgant sota terra, núvols has esquinçat
gaudeixo bella, torbat davant la grandesa
i misèria de la meva condició encesa.

                                            Joan Vich
                                                   

dilluns, 1 de setembre del 2014

Agost



Agost

S'acaba l'agost, no ens hem abraçat
agost es fa fosc, no ens haurem amat.

Fins l'any vinent no tornarà agost,
no serà ja aquest, es una eternitat
estimada,
que haurà  passat per fer l'amor a l'agost.

 

Solitud







Solitud

Sol
altiu, rebel, sol

de tu, sol.

El cor romput,

nàufrag de la desfeta,
aixecant la pols al carrer
amb els ulls  oberts,
furgant  entre la gent,
la llum que ha d'arribar.
                Joan Vich
                  

dimarts, 5 d’agost del 2014

Penjats d'un fil





 

                         "l'atzar i la malignitat amb resultat de mort"

                                                                                                                     
Penjats d'un Fil

Pendents d'un fil, com titelles pengem
un fil  mou cap, braços, cames,
fins i tot la boca per parlar
necessitem el fil per menjar i pensar.

En un instant el fil es pot trencar,
algú dirà que tot ho mou l'atzar
penjats del fil  sabem que passarà
El gran titellaire el fil mou i mourà

vol fer-nos creure que tot es controlat
                   quan el caos, es normalitat
lligats del fil  no podrem escapar
                                de tot el que vindrà
vivim pendents del fil sense saber quan
                                         es pot trencar.

                                        Joan Vich

                                                                       
 

 

dijous, 31 de juliol del 2014

Temps de silenci





Temps de Silenci

La memòria es com l'armari

a les golfes; quan l'obres

no saps que hi trobaràs.

A cau d'orella el pare em revelava

històries  que em pertanyien,

 que m'havien estat ocultes,

 per la por del forçat silenci.

 El temps de la memòria

 havia començat quan

ja no li quedava temps.


Regirant vam trobar una pistola

rovellada inservible

                           i uns prismàtics:

malgrat els vidres eren trencats

es veien  lluny,  prats verds.

                         Joan Vich

 

 

 

La mare modista





La mare modista

La meva mare era modista

amb fines mans blanques,

feia un manyoc amb tela, betes i fils

i sortia un vestit meravellós.

Feia màgia sense saber-ho.
  
                      Joan Vich

diumenge, 27 de juliol del 2014

Amor del tot






 

Amor del tot

Era tot l'amor, l'amor més gran del món: el meu amor
egoistes l'un de l'altre, ho donàvem tot, ho volíem tot.

Entrarem l'un dins l'altre, una sola pell, un sol verb.
Els dies eren de sol rogenc i les nits de lluna blanca

i l'obstinació, el deliri es van fondre

                                                                 Joan Vich

divendres, 18 de juliol del 2014

M'agradaria junts, fresar canibs nous. . .




 M'agradaria junts, fresar camins nous. . .

Gràcies als que vàrem compartir el sopar,
gràcies als que no varen poder venir,
als que no varen voler venir
gràcies per regal, em va fer molta il·lusió. Em feia falta a més!

Però moltes més gràcies,  per tot el que tan generosament m'heu entregat,
pel que hem estat capaços de construir
per tot el que hem compartit plegats en tots aquests anys
i que espero seguir compartint per a molts mes!

                                                . . . . . .  i mes gràcies encara.

                                                                     Joan Vich Adzet

dimecres, 16 de juliol del 2014

Calidoscopi




                                                                 L'avenir appartient a ceux désillusionnés
                                                                                                                George Sorel

Calidoscopi

Els records de l' infantesa vénen i van com les ones,
brollen de l'aigua de la font del parc en que jugarem,
dins el calidoscopi en  que no tots els vidres son de colors.

Un dia el  pare em preparà per a la gran revelació
de passeig davant l'església, amb veu de gel em confessar
que els Reis d'Orient,  eren els pares, un acte d'amor
                                                                del  pares  als fills  

En un instant els meus herois, castells, palaus fantàstics
esdevingueren plàstic i cartró. Durant un temps
vaig dubtar si fer-me gran, si l'amor era un invent
dels grans balder, sense sentit una juguesca cruel.

Al cap de molts anys un dia els fills em prepararen
per una gran revelació de passeig, davant l'església
em rebel·laren que els Reis Màgics eren un acte d'amor

                                                                dels fills als pares.

                              

                                                                               Joan Vich

 

 

 

diumenge, 6 de juliol del 2014

^Poesia. Qué es poesia?






Poesia. Que és Poesia?

Es una capsa sobre l'armari buit,
conté estris que no ocupen espai
                             però son pesants
la veig en la foscor, cada nit.   

Si l'obro,  el vertigen em perd,  
la gola embolcalla el clam,
cròniques en blanc, negre i colors,
imaginaris paisatges reals,               
vides meves, viscudes per altres
sentiment arrabassa l' enteniment

                     llavis pintats, rímel
                                            rialles
                         amors, desamors  
                                             plors
històries, vidres trencats.

Versos embolcall líquid de  paraules.
Poesia. Que es Poesia?
es la manera d'acostar-me  a tu.
per clivellar camins junts
per despertar al teu costat,
quan la primera llum furga al finestral
quan tot es incert com el dia que
                                         comença.
                                                   
                               Joan Vich
          

                                        

divendres, 4 de juliol del 2014

Compareixença





La compareixença del Primer Secretari del PSC de Vilanova del Camí, posa de manifest la degradació política i moral de l'Agrupació del Partit al municipi.

Efectivament, es una compareixença estrambòtica sense cap ni peus, que nomes te l'explicació en la desorientació política en la que està immers el PSC a Vilanova de la mà de l'actual executiva. Comença per demanar a l'Alcaldessa, que renunciï a l'acta de regidora i no utilitzi les sigles del Partit, perquè ha mostrat la seva discrepància amb l'Executiva que ell presideix. Inversemblant petició a una persona que representa al  PSC amb tota legitimitat a l'Ajuntament de Vilanova del Camí, doncs formava part de la llista del Partit la que va obtenir més vots. Al renunciar el primer de la llista el segon, es el que ocupa el primer lloc i així successivament, per tant cas inimaginable que es complís aquesta absurda petició, continuaria un altre membre del grup municipal del PSC per suposat, sempre com ha esta el cas meritori de la Vanessa González, que obtingues en el moment de l'elecció del nou Alcalde/dessa el vot majoritari del Ple.

Menteix el Primer Secretari quan diu que a partir d'ara el Partit es desvincula de l'Alcaldessa,  quan el cert es que des de el maig del 2011 l'executiva actual esta desvinculada del tot del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Vilanova del Camí. En tres anys, el Primer Secretari ha assistit a l Ple una sola vegada i l'únic posicionament públic que ha fet en relació a l'activitat del grup municipal socialista, ha estat criticar públicament la posició del grup en una sessió plenària en relació al Dret a Decidir. La qual cosa indica que ha estat absent i molt lluny de l'activitat municipal en general i de l'activitat dels socialistes a l'Ajuntament en particular, lo qual crec sincerament que el desqualifica per fer les afirmacions que ha fet i demanar e que ha demanat.

Un darrer apunt, qüestiona a la meva persona per emetre opinions i comentaris pel fet de que hagi ocupat trenta-cinc anys l'Alcaldia de Vilanova del Camí. Això  es negar que el pensament de les persones evoluciona i que els temps actuals estan canviant vertiginosament. Cosa que ell no fa i no sap, sinó segurament ja hauria deixat fa temps un càrrec en el que no aporta res de positiu.

                                                                         Joan Vich Adzet

                                                            ex-Alcalde De Vilanova del Camí

 

dijous, 19 de juny del 2014

Porta Obrta





Una porta oberta al "NOU PSC"

 

La dimissió del Primer Secretari del PSC Pere Navarro, situa al Partit davant d'una nova oportunitat, un nou començament, en uns moments tant difícils social i políticament parlant que no hauríem de desaprofitar. Es una oportunitat d'or per fer realment efectiu i posar en pràctica el lema del darrer Congres el "NOU PSC".

Sota aquest flamant lema va ser elegida una direcció amb el primer secretari ara dimitit al capdavant. Des del primer no van ser fidels al que es va aprovar en el Congres, mètodes organitzatius vells i autoritaris, tancament de l'organització a la societat, discurs inintel·ligible, erràtic, lideratge feble. Aquest conjunt d'incompliments i mancances manifestes, al costat d'un autisme endogàmic incomprensible, han acabat passant factura,  portant al partit d'esquerres catalanista per excel·lència, el que sens dubte ha fet més en tots aquests anys, per l' integració i cohesió social aquest País, a una posició  gairebé residual.

La necessària dimissió de Navarro, a qui s'ha d'agrair el servei prestat al Partit amb la mateixa , deixa obertes totes les portes a fer afectiu el lema del darrer Congres. Un "NOU PSC" , la possibilitat real i necessària de que amarguegin nous lideratges, que siguin capaços d'obrir el Partit a la societat, a nous sectors  especialment als joves, a la gent que es sent socialista i d'esquerres, avui orfe i desenganyada per la deriva erràtica dels darrers mesos. Mai aquest Partit havia assolit cotes tant baixes.

Obre la porta si, a actualitzar el nostre missatge polític i adaptar l'organització als nous i apassionants temps que estem vivint. Noves energies i esperances son possibles mes que mai, si som capaços  d'adoptar amb urgència nous esquemes organitzatius, que facin efectiva l'obertura i la democràcia interna, ara inexistents. El PSC ha d'ocupar de nou una posició central en el catalanisme polític d'esquerres tot abraçant sense embuts el dret a decidir, aprovat per cert en el congrés. No fa pas tant que en els nostre ideari portàvem el dret a l'autodeterminació dels pobles. Es que algú amb sentit de llibertat i progrés s'hi pot oposar?. Ha de posicionar-se amb determinació al capdavant de les injustes politiques socials en uns moments de tanta dificultat, en els que es privatitzen, es retallen i desmantellen  serveis públics essencials, politiques que implacablement  practiquen   els governs de d'Espanya i  Catalunya.

A l'Anoia es reprodueix amb més  cruesa si cap, la crisi del Partit a nivell català. Fa uns dies publicava a LAVEU un article que desgraciadament ha resultat premonitori. El PSC, es cada cop més irrellevant, amb una  pèrdua d'iniciativa  política en tots els àmbits, amb el Primer Secretari de l'Anoia imputat per una presumpte malversació de cabals públics.  Amb ple respecte el  principi del dret de presumpció d'innocència,  hauria d' acreditar-la amb celeritat, o en cas contrari  seria raonable demanar-li un gest de responsabilitat si no vol danyar  el  Partit que representa.

El PSC a l'Anoia ha  d'obrir-se també generosament a la societat, fent-se mes permeable, transparent i pro actiu. Hem perdut massa bona gent per  camí. Es necessari   obrir-lo a la societat dels municipis de la Comarca, superar capelletes  personals,  resoldre enquistats conflictes locals, que es reprodueixen en agrupacions, no únicament a Vilanova del Camí com algú podria malèvolament pensar, sobre la base del joc net, sense matusseres manipulacions de cens de militants(com en el cas de les primàries del meu municipi), l'escrupolosa neutralitat dels orgues de direcció Comarcal, el respecte en definitiva  a les mes elementals normes de democràcia interna que garanteixin l' igualtat d'oportunitats per a tots els militants.

Rellançar al partit també a la Comarca, sobre la base de la tradició catalanista d'esquerres, que sempre ha estat, amb els plantejaments de justícia i progrés social que des de la seva fundació sempre hem abanderat, valors aquests que precisament ara,  estan tant malmesos arreu pels governs de dreta. Defensar a ultrança l'Estat del Benestar ara en procés de desmantellament. Denunciar amb fermesa l' inacció política del nostre Govern al territori que fa que la crisi econòmica es manifesti mes virulentament que en altres, malgrat els lloables esforços que estan fent  diferents sectors a la Comarca.

El PSC ha de reivindicar els valors de l'honestedat, l'honradesa i la transparència. Aquest Partit ha de reivindicar-se també amb el treball municipal transformador que  s'ha fet i es fa  als municipis on governem o hem governat, un actiu important aquest, incomprensiblement oblidat pels actuals responsables polítics de l'organització. Evidentment la tasca i els reptes son tant difícils, com apassionants en uns temps de mudança com els que vivim. Però cal posar-s'hi  des d'ara mateix, perquè majoritàriament la ciutadania torni  a confiar en el projecte polític que representem.