dissabte, 22 de novembre del 2014

Un Traç per la Vida (in memoriam del Toni Raja)




Un Traç per la Vida

 

La  línia prima que traça el plomí, recta, corba, escairada, de mil  formes capricioses fruit d'una creativitat incansable ha aturat el seu curs. Aquest traç  prim com un fil, de  la destre mà de l'Antoni Raja Enric tenia l'enginy i la capacitat i voluntat suficients per seguir i seguir estenent-se  sobre la immaculada cartolina blanca. Però el braç que la guiava ha perdut definitivament la  força, després de mesos d'una tenaç lluita desigual amb la fosca vella  de la dalla corba. Definitivament la ploma ha caigut inert sobre el paper.

La pertinaç opció per la vida amb la  que ha lluitat aferrissadament  fins el darrer alè, ha estat un gest alliçonador i exemplar,  el seu darrer  dibuix que un creatiu com ell  ens ha fet en el moment pòstum ,  per a tots nosaltres i especialment per la Mª Dolors, amb la que ha trobat tot el suport i els seus fills, Gemma, Toni i Núria. Una actitud vital davant la vida que ell tantes vegades havia representat amb traç segur, en les seves diverses formes.

El gènere del còmic, no sempre convenientment valorat i en el cas del Toni Raja especialment  per la seva extremada humilitat i senzillesa personals,  permet excedir  les  singularitats dels personatges i fets, que l'ull de l'artista destaca amb profusió. Ell que era un especialista de la caricatura, ho feia sempre  amb un gran respecte per a la persona. Aquesta també era una traça essencial del seu  caràcter considerat  amb els demés.

 En tantes històries realitzades, de la segona guerra mundial les anomenades "Hazañas Bèlicas"  que havia imaginat  professionalment , amb el seu treball gràfic per a marques comercials, així com en les il·lustracions de les moltes  publicacions de la història i patrimoni locals i comarcals  amb les que havia col·laborat en  tantes ocasions, era extraordinàriament meticulós i perfeccionista, es documentava minuciosament  per tal de representar els personatges de l'època fins el mes mínim detall. Un dels seus última treballs sobre la Batalla del Bruc, il·lustren fefaentment aquesta capacitat representativa.

El  plomí  era com la vareta d'un mag amb la  qual en volia mostrar per art d'encanteri la seva visió del moment històric. Sempre amb una visió positiva del passat malgrat reflexes en ocasions situacions dramàtiques, amb la secreta intenció de traslladar aquests sensació al present de les nostres vides.

 Estimava la seva ciutat Igualada la qual havia representat en  cartells i dibuixos a la ploma.  Als anys 1990 i 2000 va obtenir el primer premi del concurs de cartell de la Festa Major organitzat per l'Ajuntament d'Igualada Aquesta ciutat eixuta, estaria be que trobés el moment i la manera de reconèixer la seva valia.

Ens ha deixat una bona persona reconeguda i estimada pels qui ens vàrem poder acostar a la seva personalitat de profundes  conviccions progressistes, que defensava amb passió des del respecte als qui pensaven diferent, traça distingida del seu caràcter afable i tranquil.

l'Antoni Raja ha iniciat  amb un somriure socarro plomí en ma, una línia recta amb traçada ferma que porta directament a l'infinit.  

 

                                                                            Joan Vich Adzet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada